חדשות

כעס בקהילת האונקולוגים בעקבות כתבה על סרטן שד בצעירות

רופאים מאשימים את "עובדה" בפרסום נתונים שגויים, בבלבול בין בדיקת סקר לאבחון וב"שפיכת דמו" של מנהל התוכנית לגילוי סרטן מוקדם

קהילת הרופאים האונקולוגים בישראל סוערת בעקבות שידור כתבה בתוכנית "עובדה", שהציגה נשים צעירות שחלו בסרטן השד ויצאו למאבק הדורש להנהיג בדיקות-סקר לגילוי מוקדם של סרטן שד גם בגיל מוקדם. בתכתובות דואר-אלקטרוני בתפוצה רחבה, בפייסבוק ובמכתבים פומביים, מתחו רופאים אונקולוגים ביקורת חריפה על מערכת התוכנית, וציינו כי הכתבה כוללת טעויות רפואיות, נתונים לא-מבוססים וכי כופפה את העובדות "כדי להתאים לאג'נדה מסוימת".

מתוך כתבת "עובדה" על סרטן שד בנשים צעירות (צילום מסך)

מתוך כתבת "עובדה" על סרטן שד בנשים צעירות (צילום מסך)

הכתבה, ששודרה ביום חמישי האחרון, הציגה את סיפורן של חולות סרטן שד מתחת לגיל 40, את מהלך האבחון והטיפול בסרטן שעברו, ואת המאבק אליו יצאו בדרישה לבצע ממוגרפיה לכלל הנשים הצעירות, כפי שנעשה לגבי נשים מעל גיל 50. התוכנית גם הקליטה במצלמה נסתרת את דבריו של פרופסור גדי רנרט, מנהל התוכנית הלאומית לגילוי מוקדם של סרטן, בשיחה עם חלק מהנשים.

בתגובה לכתבה פירסמה פרופ' בלה קאופמן, מנהלת המכון לסרטן השד וסגנית נשיא המערך האונקולוגי במרכז הרפואי "שיבא", מאמר דעה ב"דוקטורס אונלי", שתקף את מערכת התוכנית. פרופ' קאופמן ציינה, כי בניגוד למשתמע מהתוכנית, מספר מקרי הסרטן בנשים צעירות לא נמצא בעלייה וכי מחקרים לא מצאו תועלת רפואית מבדיקת סקר מקיפה (ממוגרפיה) של נשים מתחת לגיל 50. "עובדות אלו שאין עליהן מחלוקת", כתבה, "לא התאימו לאג'נדה של 'עובדה'. זו נקבעה מראש תוך שימוש בציטוטים כמו 'לא סופרים אותן' ו'קשר שתיקה'". פרופ' קאופמן שיגרה גם מכתב בנושא למגישת התוכנית, אילנה דיין, עם העתקים לשרת הבריאות ולמנכ"ל משרד הבריאות. מערכת "עובדה" מסרה בתגובה, כי קיבלה את מכתבה של פרופ' קאופמן והעבירה לה "תשובה מפורטת" לגבי טענותיה.

פרופ' קאופמן הוסיפה: "בתוכנית היה בלבול מוחלט, מביש, בין התייחסות צוות מקצועי לסימפטומים (גוש בשד) לבין הצורך בתוכנית סריקה בנשים צעירות... בכתבה לא נעשה ניסיון לראיון מקצועי וראוי עם מי שזה כל עיסוקו (אפידמיולוג למשל), ובמקום זה הוקלט פרופסור גד רנרט, במצלמה נסתרת, במחשכים, על ידי קבוצת חולות צעירות אשר כאבו את תלאות גילוי מחלתן בעוד הוא מתייחס לנתונים (או היעדר הנתונים) על יעילות בדיקות סקר בנשים צעירות".

עוד בנושא: "העובדות האמיתיות לגבי סרטן שד בצעירות בישראל" / פרופ' בלה קאופמן

לדבריה, מערכת התוכנית פנתה לד"ר שני פאלוך-שמעון, העומדת בראש השירות לסרטן שד בצעירות ב"שיבא", "אולם כשהוברר לתחקירנית שהיא מתכוונת לדבר על נתונים ועובדות בניגוד ל'תחושות ואמונות' - מערכת התוכנית בחרה להתעלם".

לביקורת הצטרף גם פרופ' אברהם קוטן, עד לא מכבר מבכירי המרכז הרפואי "רמב"ם" וכיום יועץ אונקולוגי בבית החולים האיטלקי בחיפה. פרופ' קוטן אמר ל"דוקטורס אונלי", כי הוא "סבור שעורכי התוכנית לא קיבלו ייעוץ מדעי-קליני- אפידמיולוגי מקצועי ראוי", וכי "דמו של פרופ' רנרט נשפך - ללא שום צדק".

פרופ' קוטן הדגיש, כי "יש להבדיל בין בדיקות סקר באוכלוסיית הנשים הבריאה, לבין בדיקות המתבצעות כאשר אשה, בכל גיל שהוא, מתייצבת אצל הרופא ומדווחת לו על גוש בשד, על אי נוחות בשד, או על כל סימפטום אחר הקשור לשד. במקרה זה, מבצעים את הבירור הקליני והדימותי המתאים - בכל גיל".

לדבריו, "בדיקת סקר ממוגרפית הוכיחה הקטנה בשיעור התמותה כתוצאה מסרטן השד בקרב אוכלוסיית הנשים רק כאשר היא מתבצעת בין הגילים 50-75, והחל מגיל 40 בנשים עם גורמי סיכון. בגלל הבעייתיות של ממוגרפיה בנשים צעירות, הוכח שבדיקה זו כבדיקת סקר (סקרינינג) בנשים צעירות מגיל 40 אינה מקטינה את התמותה כתוצאה מסרטן השד. בנשים צעירות, בדיקת ממוגרפיה בעייתית מבחינת יכולת האבחון ומבחינת הסיכונים המצטברים עקב חשיפה לקרינה".

פרופ' קוטן אמר, כי "פרופ' גדי רנרט בנה תוכנית לתפארת המבוססת על רפואה נכונה ומבוססת-ראיות ולא מתוך שיקול כלכלי כלשהו הקשור בעובדת היותו ראש המרכז לבקרת סרטן בשירותי בריאות 'כללית'. התוכנית הישראלית זוכה להערכה בכל העולם. ברור שחשוב להעלות את המודעות לסרטן השד בכל הגילאים, וחשוב להסביר לציבור, שכאשר אשה מתייצבת אצל רופא המשפחה מכל סיבה שהיא, מן הראוי שתסכים לעבור בדיקת שד ידנית, הגם שגושים המתגלים בבדיקה ידנית, על פי רוב אינם מצויים בשלב מוקדם מאוד".

גם האגודה למלחמה בסרטן הפנתה טענות קשות נגד מערכת "עובדה". דוברת האגודה, עדנה פלג-אולבסקי, מסרה ל"דוקטורס אונלי", כי בתוכנית "ניכר בלבול רב ואי-הבנה מוחלטת לגבי ההבדל שבין בדיקת סקר הנעשית לאוכלוסיית הנשים הבריאות, לבין גילוי מוקדם כשיש כבר ממצא". לדבריה, "בדיקת סקר שאיננה מתאימה לצעירות, עלולה לגרום לחרדות מיותרות, כניסה ל'מעגל חולי' וביצוע בדיקות מיותרות שלא לצורך או לקרינה מיותרת.

"האגודה למלחמה בסרטן מדגישה בפרסומיה בכל אמצעי ההסברה שלה, כי נשים בכל גיל צריכות להיות ערות לגופן ולכל שינוי שחל בו וכשיש ממצא חשוד, יש לפנות לרופא ולהתעקש לברר את טיבו. כמו כן ממליצה האגודה לכל אשה להיבדק אצל כירורג שד פעם בשנה".

לדברי האגודה, לפי הנתונים הקיימים, כ-21% מכלל החולות היהודיות בישראל בסרטן השד מאובחנות מתחת לגיל 50 (כ-5% מתחת לגיל 40). כשלוקחים בחשבון את כל המגזרים בישראל, השיעור עולה ל-24%-25% חולות המאובחנות מתחת לגיל 50. בשל העלייה בתוחלת החיים והזדקנות האוכלוסייה בישראל, השיעורים דווקא יורדים, ולא עולים כפי שהשתמע מהתוכנית.

הדוברת מסרה, כי בעקבות תשדירי הפרומו לתוכנית "עובדה", פנתה האגודה למערכת התכנית וביקשה להדגיש נושאים חשובים, כדי להעביר מסרים ברורים ולמנוע בלבול. "לצערנו", מסרה הדוברת, "לא היתה התייחסות בתוכנית עצמה לנושא המניעה ולחשיבותו: שמירה על אורח חיים בריא (פעילות גופנית, הימנעות מהשמנה, מאלכוהול ומעישון) שהוכחו כעשויים להפחית את הסיכון לחלות בסרטן השד, או לחשיבות הרבה של נשים לפנות לייעוץ גנטי".

נושאים קשורים:  חדשות,  ד"ר שני פאלוך-שמעון,  פרופ' אברהם קוטן,  פרופ' בלה קאופמן,  רוני קובן,  אילנה דיין,  "עובדה",  בדיקות סקר,  סרטן שד,  ממוגרפיה,  אתיקה עיתונאית,  המרכז הרפואי "שיבא"
תגובות
אונקולוגית
18.03.2014, 19:13

התכנית היתה מגמתית וחסרת אחריות בצורה קיצונית.
נמסרו בה נתונים הזויים והפוכים למציאות.
כל האונקולוגים, ואני בהם, המטפלים בסרטן השד שבים ומדגישים את ההבדל בין בדיקות סקר לבדיקות לבירור ממצא או תלונה. כמו כן מודגש בכל מקום שעל כל אשה, בכל גיל, לפנות לבדיקת מומחה עם כל שינוי החל בשדיה, וזה יחליט על הצורך בהמשך בירור.
מודגש גם הצורך במעקב סדיר מגיל צעיר אצל נשים בסיכון.
המסר של התכנית מופרך ומנוגד למציאות, משיקולים ???

עדו
20.03.2014, 21:38

דרך בדוקה למניעת ממאירות שד - עי' הסרה ניתוחית אלקטיבית של רקמת השדיים .
אין רקמת שד - אין סיבה להפיכת תאי רקמת שד לממאירים !

עוזי
20.03.2014, 21:41

בכל הויכוח אם הממוגרפיה אינה יעילה לצרכי בדיקות סקר אצל נשים בגיל הפוריות והשימוש בה מעלה את הסיכון לנזק מהקרינה, לא נתינה הדעת לדבר פשוט: בדיקה פיזיקלית צריכה להיות השלב הראשון והחשוב ביותר לגלוי מוקדם.

יואב
22.03.2014, 22:51

בדיקה ידנית אינה מומלצת כבדיקת סקר פרט לנשים בסיכון מוגבר!
לכן גם כשאין מה להציע לא צריך להציע הצעות שווא